You are here
Türkiye İşçi Hareketinde Bu Ay (15 Eylül - 15 Ekim)
İşçi Eylemleri Sürüyor, Direnen İşçiler Kazanıyor!
14.10.2023
Türkiye’de enflasyon karşısında ücret zamlarının erimesi, işçileri ek zam talebiyle mücadeleye sevk ediyor. Sermayenin tüm engellemelerine rağmen işçilerin sendikalaşma çabaları devam ediyor.
- Tunceli’de DİSK/Enerji-Sen üyesi FEDAŞ işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücret zammı talepleriyle başlattıkları iş yavaşlatma eylemi, 32 işçinin işten çıkarılmasıyla direnişe dönüştü.
- İzmir’de Tarım-Sen’e üye oldukları için tazminatsız işten atılan Agrobay işçilerinin direnişi devam ediyor. 2 Ekimde İstanbul’a giderek Almanya ve Rusya Başkonsoloslukları önünde basın açıklamaları yapan işçiler, kolluk güçlerinin baskılarına boyun eğmiyor, hakları için mücadele ediyor.
- Trendyol’un İstanbul Esenyurt’ta bulunan deposunda sendikalı oldukları için işten atılan işçilerin DGD-SEN ve PTT-SEN öncülüğünde 28 Ağustosta başlattıkları direniş sürüyor.
- Sağlık-İş üyesi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi işçilerinin toplu iş sözleşmesinden doğan alacakları 4 aydır ödenmediği için başlattıkları iş bırakma ve protesto eylemleri sonuç verdi. İşçilerin alacaklarının tamamı ödendi.
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubeye bağlı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi İşyeri Temsilciliği, hastanede artan idareci baskılarına ve mobbinge karşı 13 Eylülde eylem yaptı.
- Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Mutlu Akü, Tekno Kauçuk ve Trelleborg işçileri ek zam talebiyle eylemler gerçekleştirdi. Trelleborg’da işçilerin eylemleri sonuç verdi. Tıkanan sözleşme süreci işçilerin taleplerinin kabul edilmesiyle sonuçlandı.
- Kocaeli’deki Bekaert fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ek zam talebiyle eylemler gerçekleştirirken baş temsilci işten atıldı. Baş temsilcinin geri alınmasını isteyen işçiler fabrikaya kapandılar. Fabrika yönetimi işçilerin taleplerini kabul etmezken üç gün boyunca fabrikaya kapanan işçilerin sağlık sorunları yaşaması üzerine eylem sonlandırıldı.
- Birleşik Metal-İş Gebze 1 Nolu Şubenin örgütlendiği Söylemez Kauçuk’ta işçiler, baskılara karşı vardiya değişimlerinde eylemler yapıyor.
- Binlerce emekli 24 Eylülde DİSK’in çağrısıyla Kartal Meydanında düzenlenen Emekli Buluşmasında bir araya geldi. UİD-DER mitinge “Mezarda Emekliliğe, Düşük Emekli Aylığına, Sendika Hakkının Engellenmesine Birlikte Karşı Duralım!” pankartıyla katıldı.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası (İSG-SEN) üyesi iş güvenliği uzmanları, 24 Eylülde, Ankara Ulus Meydanında, iş kazalarında iş güvenliği uzmanlarının değil, işverenlerin yargılanması talebiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
- Tez-Koop-İş Sendikasında örgütlenen Alman Kültür Merkezi/Goethe Enstitüsü Ankara çalışanları, işverenin toplu iş sözleşmesi teklifini yanıtsız bırakması üzerine 27 Eylülde enstitü önünde uyarı eylemi gerçekleştirdi, sendika düşmanlığını protesto etti.
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Türkiye genelinde 29 Eylülde eş zamanlı olarak yemek boykotu eylemleri gerçekleştirdi.
- Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB), ücretlerin iyileştirilmesi, iş güvencesi ve norm kadro talebiyle 30 Eylülde Kartal Meydanında bir eylem gerçekleştirdi.
- Gebzeli emekliler düşük emekli maaşlarına karşı 72 gün sürdürdükleri imza kampanyasını 1 Ekimde Gebze Kent Meydanında basın açıklaması yaparak sonlandırdı. Topladıkları imzaları Meclise teslim edeceklerini duyurdular.
- Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasına üye öğretmenler, TBMM’nin açıldığı 1 Ekim günü Tüm Bel-Sen Genel Merkezinde “Taban Maaş” taleplerini dillendirmek için basın açıklaması yaptı.
- Oyuncular Sendikası çatısı altında bir araya gelen seslendirme sanatçıları Türkçe seslendirme mesleğinin yok olma tehlikesine karşı 2 Ekimde bir gün iş bıraktı.
- İstanbul Ataşehir Belediyesinin ATAPER şirketinde çalışan ve EYT kapsamında bulunan işçiler onayları alınmadan emeklilik gerekçesiyle işten çıkarıldılar. Emekli olmak istemediklerini ve çıkan yasaya göre zorla emekli edilemeyeceklerini söyleyen işçiler işe iade talebiyle belediye önünde direnişe başladı.
- Gebze’de faaliyet gösteren DİSK’e bağlı Lastik-İş üyesi Corning Optik işçilerinin grevi devam ediyor.
- Türk-İş’e bağlı TGS’nin örgütlü olduğu Sputnik Türkiye’nin Ankara ve İstanbul ofislerinde basın işçilerinin grevi sürüyor.
- Gebze Sendikalar Birliği, 4 Ekimde Gebze Kent Meydanında düzenlediği eylemle kıdem tazminatının gaspı planları başta olmak üzere iktidarın ve sermayenin seçimden sonra artan saldırılarına karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.
- Tekirdağ Çorlu’da bulunan Işıl Tekstil fabrikası işçileri Öz İplik-İş Sendikası’nda örgütlendi. Durumdan haberdar olan fabrika yönetimi sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için işçilere baskı uygularken sendikacıları fabrikaya yaklaştırmamak ve işçilere seslenmelerini engellemek için yollara fıskiyeler döşedi. İşçiler 5 Ekimde sendikaları öncülüğünde fabrika önünde basın açıklaması yaparak Işıl patronunu protesto etti.
- Antep’te bulunan Vera Ambalaj işçileri düşük zamma karşı iş durdurma eylemi gerçekleştirdi.
- DİSK Ege Bölge Temsilciliği, 5 Ekimde İzmir Konak Meydanında “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” mücadelesi kapsamında eylem yaptı. DİSK üyesi işçiler, vergide ve gelirde adalet taleplerinin yanı sıra emeklilikte insanca yaşam ve belediye işçilerine kadro hakkı istediler. Kıdem tazminatının gaspına izin vermeyeceklerini dile getirdiler.
- Birleşik Metal-İş Sendikası yüzde 30 oranında ön zam talebinin kabul edilmemesi üzerine 6 ve 13 Ekimde MESS’e bağlı işyerlerinde tüm vardiyalarda 1 saatlik iş durdurma eylemleri gerçekleştirdi. İşçiler, üçüncü görüşme tarihi olan 25 Ekime kadar mesaiye kalmama eylemi yapacak. MESS ile toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken Türk Metal’le imzalanan brüt 4750 liralık ön zam anlaşmasının kendilerine de dayatılmasına tepki gösteren işçiler, İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Bilecik, Bursa gibi kentlerde iş durdurdular.