You are here
Türkiye İşçi Hareketinde Bu Ay (15 Temmuz - 15 Ağustos 2024)
20.08.2024
KESK ve emekli örgütlerinin çağrısıyla 16 Temmuzda Ankara, İstanbul, Eskişehir, Antalya, Bursa ve Diyarbakır gibi büyükşehirler başta olmak üzere pek çok kentte “Sefalete Teslim Olmayacağız!” eylemleri gerçekleştirildi. Ankara ve İstanbul’daki eylemlerde UİD-DER’li işçiler de yer aldı.
İzmir: Çiğli Belediyesi Çibel Temizlik ve Çiğli Gıda şirketleri bünyesinde çalışan ve işten atılan 147 işçi 11 Haziranda oturma eylemi başlatmıştı. İşçilerin mücadelesi 17 Temmuzda Genel-İş Sendikası öncülüğünde, belediye binası önünde başlattıkları direnişle devam ediyor.
İstanbul: DİSK’in kurucusu, Maden-İş’in Genel Başkanı, Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi Kemal Türkler, katledilişinin 44’üncü yılında Topkapı Mezarlığındaki mezarı başında anıldı. 22 Temmuzda gerçekleştirilen anmaya DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri, emekten yana siyasi partiler, Kemal Türkler ile omuz omuza mücadele etmiş eski kuşaktan işçiler ve UİD-DER katıldı.
İstanbul: Çatalca’da Polonez markasıyla üretim yapan Trakya Et ve Süt Ürünleri fabrikasında çalışan işçiler, Tekgıda-İş Sendikasında örgütlendiler. Patron sendikal örgütlenmeyi engellemek amacıyla onlarca işçiyi işten attı. 19 Temmuzda direnişe geçen işçilerin mücadelesi tüm baskı ve saldırılara rağmen dayanışma ziyaretleriyle büyüyerek devam ediyor. İşçiler 15 Ağustosta şirketin genel müdürlüğü önünde bir kez daha eylem yaptılar ve Polonez yönetimini sendikal haklarına saygı duymaya çağırdılar.
İstanbul: İstanbul Şişli Belediyesi’nde Genel-İş 3 No’lu Şube üyesi işçiler ücretlerinin parça parça ve geç yatırılmasını 22 Temmuzda protesto etti.
İzmir: İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan kamu emekçileri 24 Temmuzda TİS görüşmelerinde “sosyal denge tazminatı” maddesinde anlaşma sağlanamaması üzerine bir günlük iş bıraktı.
İstanbul: 112 Ambulans çalışanları ve SES İstanbul Şubeleri, 26 Temmuzda Avrupa İl Ambulans Servisi Başhekimliği binası önünde, kamuda tasarruf paketi sonucu yaşanan sorunlara çözüm bulunması talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi.
Hatay: Befesa Silvermet fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlü işçiler, TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 26 Temmuzda greve çıktı.
İzmir: Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kristal Yağ fabrikasında toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 11 Haziranda başlayan grev devam ediyor. Tekgıda-İş, Kristal Yağ patronunun Tariş Zeytinyağı fabrikasına fason üretim yaptırarak grev kırıcılık yapmasını 2 Ağustosta protesto etti.
Belediye işçilerine yönelik işten atma ve ücret gaspı saldırıları devam ediyor.
İzmir’de AKP’li Menemen Belediyesi ile CHP’li Çiğli, Karşıyaka ve Kemalpaşa belediyeleri, Antep’te CHP’li Şehitkâmil Belediyesi, Edirne’de AKP’li İpsala Belediyesi ve Dersim’de CHP’li Nazımiye Belediyesi çeşitli bahanelerle yüzlerce işçiyi işten attı. İşçiler bu saldırılara protesto eylemiyle ya da direniş başlatarak yanıt verdi.
Eskişehir: 2 yıldır düşük maaşlara karşı, ek zam talebiyle çeşitli eylemler yapan Türk Harb-İş Eskişehir Şubesine üye işçiler 9 Ağustosta Ulus Anıtı önünde stant açarak 3 gün süren “emek nöbeti” gerçekleştirdiler.
İzmir: KESK’e bağlı Haber-Sen İzmir 6 No’lu Şube üyesi PTT emekçileri 9 Ağustosta Bayraklı’daki Posta İletişim Merkezi önünde 3600 ek gösterge ve kadro talebi için basın açıklaması yaptı.
İstanbul: Bakırköy Metro şantiyesinde Bayburt Group taşeronu Modüler Teknik firmasında çalışan DİSK Dev Yapı-İş üyesi inşaat işçileri ücretleri aylardır ödenmediği için 12 Ağustosta Bayburt Group önünde eyleme başladı.
İstanbul: CarrefourSA’nın Esenyurt’ta bulunan deposunda işçilerin ücretlerine zam talebinde bulunması ve mesaiye kalmama eylemi yapması üzerine 6 işçi işten çıkarıldı. DGD-SEN’in örgütlü olduğu depoda işten atma saldırısına karşı işçiler 12 Ağustosta direnişe geçti.
Bursa: Kestel’de DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikasının örgütlenme faaliyeti yürüttüğü İbraş Kauçuk’ta 6 işçi işten atıldı. Lastik-İş Sendikası 2 Ağustosta fabrika önünde işverenin sendika düşmanı tavrını protesto etti. Benzer şekilde Gemlik Azot İşçileri de Lastik-İş sendikasına üye oldu ve 6 işçi işten atıldı. İşten atma saldırısını basın açıklamasıyla protesto eden işçiler, 15 Ağustosta direnişe geçti.