You are here
Dünya İşçi Sınıfının Yoksulluğa, Hak Gasplarına ve Emperyalist Savaşa Karşı Mücadelesi Devam Ediyor!
ABD’de Boeing işçileri grevlerine devam ediyor
Dünyanın en büyük uçak üreticisi Boeing’de 33 binden fazla işçi 13 Eylülden bu yana grevde. Şirket geçtiğimiz ay yüzde 25 zam teklifinde bulundu ama işçiler en az yüzde 40 oranında zam için grevlerini sürdürdüler. 23 Ekimde şirketin 4 yıl için önerdiği yüzde 35’lik son zam teklifi karşısında da işçiler “greve devam” dediler. Uluslararası Makine ve Havacılık İşçileri Sendikası (IAM) üyesi işçiler yüzde 40’lık ücret artışının yanı sıra ikramiyelerde iyileştirme, gasp edilen emeklilik haklarının geri verilmesi, zorunlu fazla mesailerin yasaklanması gibi talepleri için de mücadele ediyorlar.
Çoğunluğu Washington’da Everett ve Renton’daki devasa fabrikalarda çalışan işçiler, dünya devi şirket için yolcu jetleri ve kargo uçakları üretiyor. Şirketin 2016’da dondurduğu emeklilik planlarının geri getirilmesi talebinde ısrarcı olan işçiler “emeklilik yoksa uçak da yok” diyerek grevlerini kararlı bir şekilde sürdürüyor. Grevci işçiler bütün talepleri karşılanıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtiyorlar.
Yunanistan’da hayat pahalılığına karşı grevler
Artan hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikaları dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçilerin yaşam koşullarını çekilmez hale getiriyor. Yunanistan’da çeşitli sektörlerden işçiler peş peşe yaptıkları grevlerle düşük ücretlere ve kemer sıkma politikalarına karşı tepkilerini dile getirdiler. Feribot, eğitim ve temizlik işçileri grevleriyle hükümete ve patronlar sınıfına tepkilerini ortaya koydular.
Panhelenik Denizciler Federasyonuna (PNO) üye işçiler 22-23 Ekim tarihlerinde 48 saatlik grev gerçekleştirdiler. Ege Denizindeki adalara ulaşımı tamamen durduran işçiler %12’lik ücret zammını içeren toplu sözleşmenin imzalanmasını talep ediyorlar.
Anaokulu ve ilkokullarda çalışan eğitim emekçileri de 23 Ekimde bir grev gerçekleştirdiler. Yunanistan İlköğretim Öğretmenleri Federasyonunun (DOE) aldığı grev kararı mahkeme tarafından yasaklanmıştı. Yasağın ardından grev çağrısını Yunanistan Kamu İşçileri Sendikası (ADEDY) yaptı ve böylelikle grev yasağı aşıldı. Ücret artışı, iki maaş ikramiye, kadrolu ve sözleşmeli işçilerin haklarının eşitlenmesi, sendikal baskılara son verilmesi talepleriyle greve çıkan eğitim emekçileri ülkedeki anaokulu ve ilkokul eğitimini neredeyse tamamen durdurdular.
Eğitim emekçilerinin ardından okullarda çalışan temizlik işçileri de 24-25 Ekimde greve çıktılar. Belirli süreli sözleşmeler yerine kadro talep eden işçiler aynı zamanda ücretlerinin zamanında yatırılmasını, toplu iş sözleşmesi yapılmasını ve personel sayısının arttırılmasını talep ediyorlar.
Yeni Zelanda’da hak gasplarını protesto
Yeni Zelanda’da işçi ve emekçiler hak gasplarına karşı mücadele ediyor. Yeni Zelanda hükümeti tasarruf bahanesiyle kamusal hizmetleri kısıtlamak, kamu işçilerinin sayısını azaltmak, adil ücret anlaşmasını kaldırmak, deneme sürelerini uzatmak gibi politikalar devreye sokuyor. Düşük ücretlerle zor koşullarda yaşayan işçiler bütçe kesintileri ve işten atmalarla hayatlarının daha da zorlaşacağını ifade ederek işçi düşmanı politikalara karşı protesto gösterisi düzenlediler.
Yeni Zelanda Sendikalar Konseyi (NZCTU) ve Kamu Hizmetleri Derneği’nin (PSA) çağrısıyla 23 Ekimde binlerce işçi Wellington ve Auckland şehirlerinde bir araya geldi. Hem özel sektörde hem de kamuda çalışan işçiler gösteride hükümete bu saldırıları kabul etmeyecekleri mesajını verdiler. Hükümetin bütçe kesintileri ve işten çıkarma saldırıları değil, ücret artışları yapması gerektiğini vurguladılar. Wellington’da Parlamento önünde yapılan protesto gösterisinde “Kemer Sıkma Politikalarına Son Verilsin!” sloganları atıldı. İşçi sınıfının haklarına saldıran hükümete izin verilmeyeceği dile getirdi.
Nijerya’da sağlık işçilerinden 7 günlük grev
Birleşik Sağlık Sektörü Sendikası (JOHESU) ve Sağlık Meslek Örgütleri Meclisi (AHPA) üyesi sağlık işçileri ülke çapında 7 günlük uyarı grevi ilan ettiler. Grevlerine 25 Ekimden itibaren başlayan işçiler uzun bir süredir sağlık sektöründe büyüyen sorunlara karşı taleplerini grevleri aracılığıyla dile getiriyorlar.
10 Ekimde federal hükümete sektördeki sorunların çözülmesi için 15 günlük ültimatom veren sendikalar bu sürenin sonunda grev kararını açıkladılar, hükümeti uyardılar. Sağlık emekçilerinin temel talepleri arasında asgari ücret skalasını belirleyen Konsolide Sağlık Maaş Yapısının derhal uygulanması, Haziran-Aralık 2023 döneminde öngörülmüş yüzde 25’lik maaş artışındaki gecikmelere son verilerek ödemelerin yapılması, sağlık çalışanlarının ödeneklerinde vergi muafiyeti ve sözü verilmiş COVID-19 teşviklerinin derhal ödenmesi var. 7 günlük grev sonunda talepleri karşılanmazsa süresiz greve gideceklerini duyuran sendikalar ve sağlık emekçileri mücadelelerinde kararlılar.
Kanada’da liman işçileri mücadeleye devam ediyor
Montreal Limanındaki işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde aylardır bir anlaşmaya varılamadığı için patronlara ve hükümete taleplerinde kararlı olduklarını göstermek amacıyla Eylülden bu yana grevler ve eylemler düzenliyorlar. 10 Ekimden itibaren fazla mesailere kalmayı reddeden işçiler, 27 Ekimde bir günlük uyarı grevi gerçekleştirdiler. Maaş artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen Montreal Liman İşçileri Sendikası üyesi işçiler, anlaşma sağlanamaması durumunda 31 Ekimden itibaren süresiz greve çıkacaklarını duyurdular.
Ülkenin ikinci büyük limanında çalışan yaklaşık 1200 liman işçisi 31 Aralık 2023’ten bu yana toplu iş sözleşmesi olmadan çalışıyor. Hükümet tarafından organize edilen 35 arabuluculuk toplantısından sonuç alamayan sendika yönetimi, artık yeni bir görüşme değil taleplerin karşılanması için adım atılmasını istiyor. Tedarik zincirinde önemli bir rolü olan liman işçileri, süresiz grevle tüm ülkeyi etkileyecek güçlerinin olduğunu ifade ediyorlar. Taleplerinin bir an önce karşılanmasını aksi durumda tüm tehditlere rağmen greve çıkacaklarını vurguluyorlar.
İngiltere’de on binler faşizme ve ırkçılığa karşı yürüdü
26 Ekim Cumartesi günü İngiltere’nin başkenti Londra’da 20 binin üzerinde kişi faşizme ve ırkçılığa karşı meydanlara çıktı. Tommy Robinson liderliğindeki faşist oluşum İngiliz Savunma Birliğinin (EDL) 26 Ekimde bir gösteri yapma planları üzerine anti faşist hareket, faşizme karşı mücadele çağrısını yükseltti. Bir karşı gösteri düzenledi. Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk (SUTR) platformunun çağrısına kulak veren on binlerce işçi, emekçi, öğrenci protesto gösterisinde yerini aldı. Sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve kampanya grupları eyleme destek verdi. RMT, ASLEF, TSSA üyesi demiryolu işçileri, PCS üyesi kamu işçileri, NEU ve UCU üyesi eğitim emekçileri, BMA üyesi sağlık emekçileri, UNISON, Unite, GMB ve daha birçok sendika üyesi işçiler “faşizme geçit yok” dedi.
İngiltere’de geçtiğimiz seçim döneminde aşırı sağ parti Reform UK’nin parlamentoya girmesiyle cesaret bulan Robinson liderliğindeki faşist oluşum geçtiğimiz aylarda ırkçı ve Müslüman karşıtı sloganlarıyla gösteriler düzenlemiş, ırkçı saldırılarda bulunmuştu. Ancak bilinçli işçiler ve emekçiler “faşizmin ve ırkçılığın sokaklarımızda yeri yok!” diyerek gösteriler düzenleyerek ırkçı saldırılara karşı durmuş, faşistlerin eylemlerini engellemişti. 26 Ekimde ise Tommy Robinson daha önce verilmiş bir mahkeme kararına uymadığından gözaltında olduğu için kendi düzenlediği eyleme katılamadı. Lidersiz kalan faşist grup başkentin başka bir noktasında ırkçı sloganlarla bir eylem gerçekleştirdi. “Faşizme geçit yok” diyen on binlerce işçi ve emekçi faşistlerin eylem planladığı Parlamento ve Başbakanlık konutunun bulunduğu sokakları doldurarak “ırkçılığa ve faşizme karşı mücadeleye devam” dedi. Faşizme karşı mücadeleyi büyütme çağrılarının öne çıktığı eylem, işçi sınıfının birliğini ve dayanışmasını vurgulayan sloganlarla sona erdi.
İtalya’nın 7 şehrinde on binler barış talebiyle yürüdü
İtalya’da 26 Ekimde “Savaşları Durduralım, Şimdi Barış Zamanı” şiarıyla düzenlenen ulusal seferberlik gününe on binlerce işçi ve emekçi katıldı. Çeşitli savaş karşıtı platformlar, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen gösteriler İtalya’nın 7 ayrı şehrinde düzenlendi. Roma, Milano, Bari, Cagliari, Floransa, Palermo ve Torino şehirlerinde bir araya gelen işçi ve emekçiler “emperyalist savaşa hayır” dedi. 400’den fazla kurumun ve 80 binden fazla kişinin katıldığı gösterilerde barış talebi yankılandı, İsrail’in saldırıları protesto edildi. Ortadoğu’nun yanı sıra dünyanın diğer bölgelerinde süren savaşlara derhal son verilmesi çağrıları yapıldı.
Başta CGIL olmak üzere çeşitli sendikaların ve sendikalı işçilerin yoğun katılım gösterdiği eylemlerde savaşa ve silahlanmaya ayrılan bütçenin işçi ve emekçilerden kesilen sosyal ödeneklere ayrılması talep edildi. “Gazze’de Soykırıma Hayır”, “Barış, Adalet, Özgürlük”, “Silahları Durdurun” yazılı pankart ve dövizlerle yürüyen on binler emperyalistlerin savaşına karşı emekçilerin barış talebini haykırmaya devam edeceklerini ifade ettiler.
Son Eklenenler
- رسانه های بورژوازی ادعا می کنند که ویروس کرونا هیچ تبعیضی بین ثروتمندان و فقرا نمی گذارد. آنها این ایده را تبلیغ می کنند که همه گیری دارای طبیعت فوق طبقه ای است. برای این منظور ، آنها به عمد برخی از افراد مشهور را به عنوان افراد مبتلا به کوید نوزده...
- ميادين خالی است ، خيابان ها ساکت هستند ... تصويری از متروک شدگی ، بزرگترين شهرهای جهان را تحت الشعاع قرار می دهد! در بسياری از کشورها شاهد اعلام وضعيت اضطراری هستيم. همراه با اعلاميه های "ما با ويروس کرونا در حال جنگ هستيم" آنها اعلام می کنند : "...
- ما عمیقاً از شنیدن خبر غیرمنتظرۀ قتل شاهرخ زمانی، فعال کارگری سوسیالیست در روز ۱۳ سپتامبر در زندان رجایی شهر کرج به دست رژیم ایران متأسف شدیم. در این جا به خانواده و رفقای او تسلیت می گوییم و باری دیگر رژیم اسلامی ایران را که مستقیماً مسئول مرگ او...
- روز ۲۹ ژانویه، هزاران نفر از کارگران فلزکار اعتصاب خود را علیه اتحادیۀ کارفرمایان MESS (اتحادیۀ صنعتگران فلزکار) آغاز نمودند. این اعتصاب را «اتحادیۀ کارگران متحد فلزکار» (Birleşik Metal-İş ) سازماندهی کرد که شاخۀ وابستۀ DİSK (کنفدراسیون اتحادیه های...
- معلمان از طریق کانون صنفی خود جهت کسب بخشی از مطالبات خود و همچنین اعتراض به حقوق پایمال شده دانش آموزان و خانواده ها از طریق حمله خصوصی سازی به آموزش و بهداشت رایگان که کل جامعه بخصوص طبقه کارگر و زحمتکشان را هدف ستم و بهره کشی مضاعف قرار داده است...
- بهنام ابراهیم زاده، فعال کارگری ایرانی و عضو کمیتۀ پیگیری ایجاد تشکل های کارگری و همچنین فعال حقوق کودک، در تاریخ سوم دسامبر اعتصاب غذای خود را آغاز کرد. او به 5 سال زندان محکوم شده و از ژوئن سال 2010 به این سو در حبس بوده است. در تاریخ 3 دسامبر،...
- کارگران، برادران و خواهران! ما کارگرانی هستیم که روز و شب با مشقت کار می کنیم، تمام ثروت ها را ما تولید می کنیم. همه چیز روی دستان خود ما بنا می شود. ما کسانی هستیم که آسمان خراش ها را بالا می بریم، تونل ها را باز می کنیم، و سینۀ معادن زغال را می...
- همانطور که مستحضر هستید اعتصاب کارگران معدن سنگ اهن بافق وارد فاز جدیدی از مبارزه شده است ودر روزهای گذشته کارفرما و حامیان سرمایه در معدن سنگ اهن بافق یک بار دیگر با دسیسه چینی ،پرونده سازی ،تهدید وصادر کردن قرار بازداشت دهها نفر از کارگران معترض...
- ما کارگران و نمایندگان کارگری که هم اکنون به دلیل فعالیت های کارگری و اقدام در جهت ایجاد تشکل های مستقل کارگری توسط جمهوری اسلامی دستگیر و به دنبال اتهامات ساختگی و ضد کارگری زندانی شده ایم می دانیم که حکومت های سرمایه داری در تمامی جهان علیه...
- در پاسخ به فراخوان اتحادیه های کارگری برزیل کارگران مبارز و آگاه اعتصاب کننده در برزیل، اتحادیه¬های کارگری متعهد و مسئول به جنبش کارگری در برزیل سندیکاهای رشته های آموزش، بهداشت، زمین¬های کشاورزی و خانه
- روز سیزدهم ماه مه، نظام استثمار و بهره کشی سرمایه داری، جان قریب به 300 کارگر معدن زغال سنگ را گرفت و نام آن را «حادثۀ» سوما، شهری در غرب ترکیه، گذاشت. امروز هنوز تعداد نامعلومی از کارگران در زیر آوار به دام افتاده اند. این کشتار، بزرگترین «حادثۀ...
- کارگران و مردم آزادیخواه ترکیه، وقتی خبر کشته شدن معدنچیان سوما در استان مانیسا را بر اثر انفجار معدن سوما در تاریخ 13/5/2014 شنیدیم با دل و جان منقلب شده، گریستیم ، یکبار دیگر سرمایه داران جان صدها کارگر ( تا کنون 300 نفر) را گرفتند.
- در تاریخ ۲۸ فروردین ۱۳۹۳ زندانیان سیاسی و کارگری بند ۳۵۰ اوین به طور ددمنشانهای مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. غلامحسین اسماعیلی رئیس سازمان زندانها یکی از جنایتکاران اصلی نیز اراجیفی در جهت تکذیب ضرب و شتم زندانیان که به هیچ عنوان پنهان کردنی نیست...